söndag, januari 13, 2008

"Gems" från Kabat-Zinns Google-workshop (föregående inlägg)

För att förklara vikten av meditation kör Jon en liknelse. - Tänk er en symfoniorkester, tänk om ingen stämde sina instrument innan konserten. Hur skickliga musikerna än är, så måste dom stämma sina instrument först. Att börja dagen utan meditation är som att glömma att stämma sitt instrument. Vårt fysiska och mentala system är vårt viktigaste instrument.

Om man tittar på vår kultur från de meditativa traditionernas synvinkel lider vi alla av ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Underbart förslag till T-Shirt med reklam för Meditation -


Meditation - it's not what you think ...

Sååå klockrent.

När han börjar med en praktisk övning för att bli närvarande i nuet, blir det att uppmärksamma andningen. Där kommer han med en skön liknelse för att förklara att man inte skall gå in och styra och manipulera andningen, bara åka med - han säger, - tänk er att ni får syn på ett djur i en skogsglänta, djuret bara står där, och ni står där också, om ni forcerar något är det kört, - med samma varsamhet menar han skall vi närma oss andningen, för vårt liv hänger på andningen, bokstavligt talat.

Jon säger att det är överkurs, men nämner ändå att det är värdefullt att ställa frågan - vem är det egentligen som mediterar? Då börjar vi räkna upp fakta om oss själva, vår CV, våra egenskaper, osv - men det där säger Jon, det är bara obetydliga aspekter av vem du är - du är oändligt mycket större än allt det! Tänk om vi har missförstått alltihopa - vi tror att vi är små och obetydliga, vi tror att vi måste bygga upp vår personlighet och prestera och bli något, uppnå "storhet" så att säga, men vi är alla redan oändligt stora. Han citerar Walt Whitman, som säger något om att "I am large, I can contain multitudes".
Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

UA-3343870-1