måndag, januari 28, 2008

Mindfulness - Kom Igång - Dag 1

Hur börjar man?

1. Bli klar över att din Uppmärksamhet är något annat än dina värderande tankar.
Du kan (om du vill) se din uppmärksamhet som en ficklampa som du kan rikta på vad du vill.
Börja med något du alltid har med dig - din andning: Välj att uppmärksamma en indandning och hur buken och bröstkorgen expanderar när luften dras in. Två eller tre gånger räcker. Gör det enkelt. Det är allt. Det är världens enklaste övning.

Kommentar 1: Många börjar fundera på om de andas på "rätt" sätt. Det behöver du inte göra. Du behöver inte ens slappna av. Det viktiga är att du lär dig uppmärksamma dina inandningar utan att värdera eller manipulera dem. Om din inandning är spänd, om du känner att du inte får nog med luft, då är det en del av det du uppmärksammar.

Kom ihåg: Din uppmärksamhet värderar inte, den dömer inte, den är helt öppen. Det som värderar och dömer är dina värderande tankar. Lått dessa tankar bli ett annat föremål för din uppmärksamhet.

Varför skall du göra den här övningen? För att du skall lära dig skilja på din uppmärksamhet och din värderande tankar. Vi har lärt oss att värdera på ett tvångsmässigt sätt - oupphörligen. Det leder till att vi fastnar i en kronisk känsla av att saker inte är tillräckligt bra, att saker borde vara på ett annat sätt. Det är inget fel i att se vad som kan förbättras men många är dåliga på att uppskatta nuet och känna tacksamhet för det som är. Det leder till trötthet, bristmentalitet och stress (bland mycket annat) Värderande tankar är ett verktyg som man kan lära sig använda när det är lämpligt. Däremellan kan man stänga av det och låta det vila. Många hittar inte stoppknappen. Den här övningen lär dig att hitta och använda stoppknappen. Det handlar kanske om en paus på några sekunder bara, men det är en stor sak ändå. Gör denna övning så ofta du får lust.

Tips: Ansträng dig inte, försök inte bli bra på det här, det behövs inte - du är redan bra på det här. Uppmärksamheten är något alla har med sig hela tiden och den fungerar perfekt. Det handlar inte om att lägga till en ny färdighet. Det handlar om att släppa taget om värderingsverktyget och låta det vila ibland.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

UA-3343870-1