tisdag, januari 29, 2008

Mindfulness - Kom Igång - Dag 2

Igår klargjorde vi skillnaden mellan "ren" uppmärksamhet och värderande tankar. Idag skall vi se hur uppmärksamhet hör hemma här & nu, medan värderandet kräver att man blandar in där & då.
Att kunna tänka i förlutet och framtid samt föreställa sig platser som inte är här, är en förmåga som troligen är unik för människan och som vi skall ta vara på och glädjas åt. Men när vi inte kan "gå ur" där & då-tänket förlorar vi förmågan att uppleva här & nu vilket är, inte bara synd, utan en stor förlust. Men det går att återerövra förmågan att vara här & nu. Ett sätt är Mindfulness. Men det finns många andra tekniker - bollsporter är ett exempel. Om man inte är här & nu kan man varken spela eller följa spelet. Bollsport som t.ex. fotboll drar in oss i här & nu. En anledning att lära sig Mindfulness är att man alltid kan tillämpa denna enkla teknik. Man kan alltså få t.ex. bollsportens stora fördelar alla dygnets vakna sekunder.

2. Att bli klar över skillnaden mellan förståelse och förundran.
Förundran är ett ord vi sällan använder utom kanske i negativ bemärkelse. T.ex. man förundras över hur idiotiskt folk kan bete sig. Men det finns många som vill visa på de bortglömda fördelarna med förundran. Jag hittade en artikel i DN där miljökämpen Stefan Edman talar om just vikten av förundran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

UA-3343870-1