torsdag, januari 31, 2008

Observera andningen - vad menas egentligen med det - är det tråkfaktor 10 av 10?

Köpte häromdagen Ola Schenströms bok - Mindfulness i vardagen - vilket jag är väldigt glad för. Jag har ju läst och lyssnat mycket till Olas lärare Jon Kabat-Zinn, så jag tänkte, vad nytt kan Ola tillföra? Det är ju Kabat-Zinn som är mästaren, kan man lära något av mästarens elev? Nåja, så tänkte jag väl inte medvetet, men något åt det hållet. Men faktum är att alla har sitt personligt färgade perspektiv på Mindfulness och kanske var det en liten nyans som framträdde hos Ola som jag behövde, som jag inte hört eller insett förut. Det handlade om det centrala i all Meditation - att observera andetagen.

Plötsligt klarnade något som egentligen är självklart, men som jag inte sett tydligt - Varje andetag är UNIKT. Jaja, tänker du kanske, det är klart att det är. Men hallå ... hur unikt kan det bli. In - ut, in - ut, in - ut. Jag menar, hur stora variationer kan där förekomma OCH viktigast, hur intressanta är dom på en skala från 1-10? Är det inte mycket intressantare att läsa tidningen? Kolla in alla smaskiga rubriker, där kan vi snacka unikhet, varje katastrof är UNIK så det förslår? Varför slösa bort tiden på att kolla in mikroskopiska skillnader mellan två andetag?
Jo, det kan jag faktiskt svara på. Det är detaljerna som räknas. Oavsett vad det handlar om! Allt är uppbyggt av många små detaljer i ett komplext samspel. Att behöva pukor och trumpeter för att reagera, för att känna förändring, är ett tecken på ett förslappat sinne, ett avtrubbat hjärta, ett rostigt verktyg.

Nu gällde känsligheten och sinnet för detaljer, andningen då man mediterar och har andningen som ankare för att om och om igen komma tillbaka till här & nu. Och av någon märklig anledning har jag alltid haft svårt för det. Jag har istället använt andra ankare. Jag har blivit stressad av att observera andningen därför att jag alltid gått i fällan att vilja manipulera den, göra den "rätt". Men plötligt insåg jag hur olika två på varandra följande andetag faktiskt kan vara. Det var när Ola, (på CD-skivan), sade att man skall leta efter små skillnader i hur andningen upplevs ute i kroppen som något lossnade. Han nämnde att man skall observera skillnaden ute i kroppen mellan en indandning och en utandning. Och visst finns där skillnader! Då man skärpt observationsförmågan är skillnaderna stora. Men mest fascinerande är att två inandningar kan skilja sig så mycket åt, eller två utandningar.
Och FÖR FÖRSTA GÅNGEN insåg jag hur spännande det var att observera andningen. Jo, ordet spännande är faktiskt på sin plats. Men bara om man skärper sinnet, bara om man älskar verkligheten som den här HÄR & NU.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

UA-3343870-1