torsdag, maj 22, 2008

Vad släpper vertikal tid (Nuet) in som horisontell tid läcker ut

Vertikal och horisontell tid. Vad menas med det? Det är delvis metaforer. Det enda vi kan mäta och räkna på är horisontell tid, kanske med undantag av krökt tid som har och göra med saker som jag har sämre koll på. Men det gör ingenting. Det är jag säker på.
Några reflektioner bara till en början. Blommor hämtar ljus uppifrån och dricker vatten från källan nerifrån. Blomman lever vertikalt. Den behöver inte springa horisontellt för att hämta vatten, den behöver heller inte jaga runt horisontellt för att leta efter ljus. Möjligen kan den sträcka sig åt sidan om den står illa till. Men i princip finns källan till dess energi och näring i det vertikala planet.
Samma sak gäller träd.
Gäller samma sak människor?
Visst är det dumt att jämföra träd och människor, visst är det flummigt att säga att de lever av samma energi. Så jag gör inte det. Människor måste springa horisontellt för att hitta föda. Samma sak gäller kor. När en plätt är slutbetad så är den slutbetad och då får man röra sig horisontellt antingen man vill eller inte.
Vi kan inte dricka vatten genom fötterna. Vi kan inte ställa oss under solen och per automatik bli påfylld med energi. Inte mer än om vi sitter i en mörk källare. Eller kanske lite mer.
Vår fysiska energi, den som bildar värme och energi i muskler t.ex. den hittar vi inte i ett vertikalt plan. Men finns det någon annan energi? Kanske, kanske inte. Jag tänker inte fördjupa mig i det hur intressant det än må vara. Det behövs nämligen inte. Man behöver inte krångla till det.
Frågan är snarare om det finns något annat än nuet. Finns det förflutna, finns framtiden? Det är enkla, basicfrågor, såna som filosofiskt lagda barn kan ställa. Och säg det barn som inte är filosofiskt lagt. Men om föräldrarna ser ut som frågetecken, blir tomma i blicken och byter samtalsämn, ja då dör den spirande filosofen det barnet. Men frågorna finns kvar. Vi kan ta tag i dom när som helst.
Eckhart Tolle säger att det enda som finns är NUET. För när framtiden kommer till oss, eller som vi hellre vill se det, när vi kommer till framtiden, ja då är det samma NU. Nuet är alltid där, det är det enda som finns. Det förflutna är minnen och framtiden är fantasier. Dom finns inte på riktigt, dom har aldrig funnits, kommer aldrig finnas. Det enda som alltid finns är NUET och det är ... ja just det - VERTIKALT. Så ungefär säger Tolle. Han har skrivit böcker om detta - bl.a. "The Power of Now". Med power-delen vill han säga att det bara är i NUET som kraften finns. Kraften att handla, kraften att ändra saker osv. Men också kanske - Kraften med stort K - något omätbart. Lite Star-Wars-The Force liksom. Så kan det vara.
Låt vara att vi kommit mycket längre än träd i vår utveckling. Därför kan vi inte jämföra oss med träd. Det är delvis sant men sant är också att utveckling oftast bygger på det som varit innan. Om det som varit innan fått sin energi uppifrån och nerifrån, i vertikalplanet alltså, ja då kanske vi också får energi i vertikalplanet. Det är vad vi gör när vi mediterar. Då sitter vi rakt upp och ner och rör oss inte. Vi är som blommor och träd. Vi är närvarande i det som är HÄR och NU. Allt annat släpper vi taget om. Låter det komma och gå. Återvänder gång på gång till HÄR och NU. Det finns energi att hämta i detta. Det vet alla som prövat. Det vilar inte bara hjärnan, det vilar kroppen också. Andningen blir bättre och ger mer, tar djupare. Och framför allt hjärnan går över till att generera mer Thetavågor, sådana som barn har gott om. Och barn har mycket energi, det vet vi alla.
Det samma gäller för mindfulness-övningar där man inte behöver sitta, utan kan göra vad som helst under förutsättning att uppmärksamheten hela tiden förs tillbaka till HÄR & NU. Man kan säga att uppmärksamheten blir vertikal. Och då händer saker, det vet man idag. Skall vid något tillfälle länka till några resurser på nätet med vetenskapliga artiklar kring effekterna av meditation och mindfulness och yoga för den delen, och thai chi, ja det finns ju många fler.

Låt oss nu tänka oss att energi (typ sol och vatten som för blommor och träd) strömmar in i oss vertikalt. Låt oss sedan tänka oss att samma energi kan användas när vi rör oss horisontellt i tiden, när vi tänker på framtid och förflutet.
Frågan nu är vad som händer om vi huvudsakligen rör oss horisontellt. Tja, vi överlever ju, men det börjar handla om just det. Att Överleva. Kolla in barn, som lever HÄR & NU, dom lever, dom växer, utvecklas, deras energi räcker till så oerhört mycket mer än att överleva. Deras energi tycks forsa in från "okända" källor och räcka till oändligt mycket. Men plötsligt måste dom sova. Bara sådär. Då har dom fått minus, eller nått noll på energikontot.
Men vi vuxna, vi kör på fast vi har minus på kontot. Hur är det möjligt? Jo men det är möjligt. Men det är inte kul, det är inte passion, det är inte frid, det är inte glädje och dans och humor. Det är råslit. Och där är väldigt många människor idag.

Har ni tänkt på att huvuddelen av mänskligheten tycks lida av tidsbrist. Men hallå, det är ju sjukt. Eller kanske inte. För vart har vilodagen tagit vägen. Den där söndagen då man bara satt ner och inte gjorde någonting. Man hade skittråkigt säger dom som minns och det hände ingenting.... trodde man ... fast det gjorde det såklart. Det fylldes på energi, vertikalt, man satt still och rörde sig inte mycket på det horisontella planet. Det var ingen idé. Inga mål skulle uppnås, det fanns ingenting i sidled att sträcka sig emot. Sträva efter. Och det var kanonbra, för du kunde människor fyllas på. Uppifrån, Nerifrån, som blommor, som träd. Och förr var det ingen som klagade på att de saknade tid. Det fanns massor av tid. En söndag varade en evighet. En tråkig predikan varade ännu längre. Då satt man också still och hade tråkigt. Har ni tänkt på att det är tabu att ha tråkigt idag. TV-klippen blir snabbare och snabbare. Aktiviteterna fler och fler. Folk gör mer och mer. Får större och större valfrihet. Blir hela tiden mer och mer stimulerade. Energin har inte en chans att strömma in i oss. Och vi blir halvdöda. Känner oss eländiga. Tror att det beror på en serotoninbrist i hjärnan och käkar antidepressiva - i bästa fall. Utanför apoteket finns ett jättelikt smörgåsbord med knark.
Dom smarta stannar upp. Kliver av. Medan dom mindre smarta rusar på i ekorrhjulet. När skall majoriteten stanna upp? När skall vi fatta att vi måste stå still, sitta still, eller ligga still (vi sover ju allt mindre också, och sämre, somnar inte, det kan ju vara tråkigt att sova, tänk om vi inte drömmer en underhållande dröm ... ), vara still helt enkelt för att energi skall kunna strömma in i oss uppifrån och nerifrån, genom NUET, det vertikala. Tänk på blomman, dricker vatten underifrån, hämtar solljus uppifrån, HELT OCH HÅLLET VERTIKALT. Och vad vackra blommor är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

UA-3343870-1