torsdag, juli 17, 2008

Meditation är inte distanserat iakttagande - meditation är en dans

Hur gör man när man mediterar på ett bra sätt, vilket sätt är bra och vilket resultat eftersträvar man? Basala frågor för nybörjare men minst lika viktiga för de som mediterat i flera år.
Om vi börjar med målet så kan man säga att det är "to fall in love" ... with everything. Det engelska uttrycket fungerar mycket bättre. Hur gör man då för att falla in i kärleken. Ja, ett bra sätt är att dansa tillsammans. Hur gör man för att dansen skall bli njutbar. Jo, man lyssnar. Lyssnar in takten, pulsen. Det handlar om att LYSSNA.
Det man riktar uppmärksamheten mot skall man dansa med. Det vanligaste meditationsobjektet är andningen. Först lägger man märke till andningen. Sedan lägger man märke till när uppmärksamheten drar iväg till tankar, känslor och sinnesintryck. Man styr tillbaka uppmärksamheten till andningen. Så där håller man på. För att lyckas med det behöver man ta ett steg tillbaka. Det är detta steg tillbaka som är den första nyckeln. Men den leder oss inte ända fram till målet. Att ta ett steg tillbaka kallas också för att vakna upp, att sluta identifiera sig. Men sedan måste man börja dansa - för att slutligen falla in i kärleken. Hur vet man hur man skall dansa? Man lyssnar, man försöker hitta rytmen, lyssnar in rytmen.
Man kan faktiskt träna på att dansa med sin egen andning. Sedan kan man träna på att dansa med sina tankar. Inte hålla fast. Inte försöka ändra. Inte skjuta bort. FÖLJA. FÖLJA. LYSSNA, LYSSNA.... bli ett med ... fall in love.

3 kommentarer:

 1. Det var en mycket bra beskrivning...jag ska ha den i åtanke när jag mediterar/tack

  SvaraRadera
 2. ok, fortsättning följer, detta är mitt favoritämne.

  SvaraRadera
 3. Vilken fin beskrivning! Jag som älskar att dansa :) Har återgått till min gamla bloggadress nu igen förresten:

  telluselle.blogspot.com

  Ha det bra!
  /A

  SvaraRadera

UA-3343870-1