lördag, augusti 16, 2008

Have no preferences.... Yoga for beginners

Have no preferences!
En ofattbart radikal och omtumlande uppmaning. Det betyder egentligen - föredra inte gott framför ont. Föredra inte ljust framför mörkt. Föredra inte njutning framför smärta. Som en nog så viktig parentes kan ju tilläggas att ingen heller skall föredra smärta framför njutning, eller ont framför gott. Helt enkelt - VÄLJ INTE!!! Diskriminera inte.
Så börjar yoga-sutran. Grundbulten till all yogautövning. Undrar hur många av alla de miljoner människor som tränar yoga som känner till det? Kanske ganska många. Men hur många av dom lever denna uppmaning? Vet inte!
Gör jag det?
Nej.
Finns det någon enda människa som någonsin levt denna uppmaning, lever den eller kommer leva den???
Nej.

So what?

Jo, det här knyter an perfekt till det jag skrev om i förra inlägget. Det handlar om det 180 gradiga perspektivbytet. Det handlar om att komma från Enhet & Evighet till människan och hela den färgsprakande melodram som hennes existens utgör. Istället för att försöka komma från människan till Enhet & Evighet - försöka uppnå ett tillstånd av Enhet & Evighet - Som jag alltid gjort.
Fram tills för alldeles nyligen.
Inte förrän man ser klart att människor (och den människa jag är) ALLTID kommer att föredra det ena framför det andra kan man byta perspektiv. Männikan/människor kan aldrig sluta föredra. Sluta diskriminera. För att rensa ogräs i rabatten är att diskriminera - det är "to have preferences".
OCH VAD ÄR PROBLEMET?
Att det skall vara så himla svårt att förstå att man måste byta perspektiv. Att allt inom andligheten försöker lura i oss att detta nya perspektiv är något man måste uppnå. Det behövs inte. Det finns där alltid. Det är vårt naturliga tillstånd.
VÅRT NATURLIGA TILLSTÅND. Det pratar man ofta om inom Zen och Advaita.
Och då, när man kommer från Enhet & Evighet är inte människans naturliga tendens att diskriminera något problem längre Det är helt enkelt en överlevnadsmekanism. Och kan så förbli. För när man ser från Enhetens & Evighetens perspektiv kan man inte diskriminera. Men den människa man lever genom kommer att göra det. Mer eller mindre. Och att människan försöker bli mer tolerant och vidsynt är ju heller inget problem. Snarare en naturliga utvecklingsprocess.

Ok, hur passar detta in i vardagen. Hur lever man det här?
Ja det måste var och en upptäcka. Men det kan man först upptäcka när man drabbats av den passionerade, urskillningslösa kärlek Enhet & Evighet har till människan. Till alla människor, utan urskillning. Genom 6 miljarder ögon ser Enhet & Evighet det mänsklighetens färgsprakande, festliga och blodiga melodram. Enhet & Evighet älskar allt. Även vår strävan efter en mindre blodig och mer festlig värld.

1 kommentar:

  1. Absolut, jag tror det hela handlar om att våra tankar och våra känslor inte alltid är i samklang. Vi kan t ex tänka och läsa och skriva en himla massa men det är inte helt säkert att vi KÄNNER det som en visdom i magen och hjärtat direkt. Jag försöker låta bli att skriva tills jag känner; låta processen få gå i kroppen utan att störa eller stressa den... Och pang! Glödlampa! Insikt...

    SvaraRadera

UA-3343870-1