söndag, september 21, 2008

Ett ställe där man slaktar lögner

Vittnet, eller den rena uppmärksamheten är en fälla. Vi lär oss ofta inom meditationen, (t.ex. Vipassana och liknande), att vittnet är centralt och något som står utanför och/eller över egot. Många säger att vittnet finns utanför egot som en del av något sant, medan egot, uppbyggt av flyktiga tankar och känslor, är något falskt.
Är det så?

Tja, om vi går in i meditationen med den föreställningen kan vi uppleva att det är så. Men ett konstruerat förhållningssätt borde ge en konstruerad upplevelse. Enkel matematik.

Om vi däremot går in i meditationen med föreställningen att ALLT vi upplever är osanna efterkonstruktioner, då blir det ett annat ljud i skällan. Då börjar det hetta till och vår meditation övergår från att vara en ”mindtrip” till att bli en riktig kalldusch.

Meditation kan bli en säker liten myshörna att krypa in i. Men myshörnor har jag i vanliga livet, det behöver jag inte andligheten för. Andlighet borde vara likställt med livsfarlig högspänning. Ett slakteri för lögner. Ett ställe fyllt med skrik och blod. Ett ställe där skuggor och demoner tas på bar gärning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

UA-3343870-1