onsdag, september 24, 2008

MOTA-BORT-TANKEN

Häromdagen skrev jag att jag förlorat förmågan att döma andra. Vad menade jag?
Jo, OM jag påminner mig att jag inte kan förklara varför min förra tanke dök upp i huvudet, så ser jag klart och tydligt att den person jag dömer inte heller kan förklara varför hennes förra tanke dök upp i hennes huvud. Tankar dyker upp.

Popp

Så går det till. Det är ett mysterium för mig varför det blir den ena tanken och inte den andra - eller den tredje - eller den femtioelfte.

Eftersom jag inte kan förstå hur mina tankar poppar upp, och därför inte kan kontrollera dom, utgår jag ifrån att ingen annan heller kan det. Eftersom ingen i min värld är ansvarig för sina tankar kan ingen dömas för att ha valt fel tanke. Och eftersom tankar ofta ligger till grund för handling eller icke handling kan ingen dömas för sina handlingar eller brist på handlingar. Så enkelt är det. OCH JA, jag vet, EN HEL JÄVLA HORD av TA KONTROLL ÖVER DINA TANKAR GURUS springer omkring där ute och vräker ur sig en massa saker dom inte vet säkert. Dom tror, oja, dom tror för allt vad tygen håller.

Nu glömde jag att betona en sak i mitt förra inlägg. Dömande tankar dyker upp. Fortsätter att dyka upp. Som ni just sett ett exempel på. Men det var inget jag hade någon kontroll över. Alltså dömer jag inte mig själv.

Låter bra men funkar det? Blir man inte tokig av att försöka intala sig själv att man inte har kontroll?

JA, man blir tokig MEN NEJ, det är inget jag försöker intala mig. Tvärtom har jag hela livet försökt intala mig motsatsen, ATT jag har kontroll. Men inte lyckats. Jag är 39 år nu.

På kort sikt ja. Om en viss kombination av tankar dyker upp som säger att jag skall mota bort alla tankar som inte har att göra med DET jag skall koncentrera mig på, då kommer jag kunna skapa illusionen av kontroll. MOTA-BORT-TANKEN är en lustig liten kombination av tankar. Jag skulle tro att det är just MOTA-BORT-TANKEN är det som tanke-kontroll-freaksen klamrar sig fast vid. Men det är också den tanke som många som mediterar eller över Mindfulness klamrar sig fast vid.

MOTA-BORT-TANKEN är som ett litet simpelt program som säger till Uppmärksamheten att så fort den lämnat Fokus-ruta Y, skall det gå tillbaka till Minnes-ruta X och hämta kartan till Fokus-ruta Y. - Något i den stilen - När Uppmärksamheten kommer till Minnes-ruta X ligger det en karta där som säger - gå tillbaka till att Fokus-ruta Y som är fokus på andningen.

Men hur gör vi när vi väljar att aktivera det här programmet? Jag har använt det där programmet i många år och trott att det var min lilla nyckel till kontroll. Min trygghet..... Min älskade trygghet ...... Meditation..... Mindfulness...... förbättrad koncentrationsförmåga......

Men när, exakt när kickade programmet igång? Var det inte så att det blev en vana att meditera. En ganska bra vana med betoning på GANSKA. För ibland blev meditationen inte av. Då dök andra tankar upp. MOTA-BORT-TANKEN kickade inte in. Behovet av kontroll kanske inte var tillräckligt stort. Plötsligt hade det gått dagar utan att jag mediterat. Hade jag tappat kontrollen då? Nej. Jag ser idag att jag aldrig någonsin hade kontroll. Många mystiska omständigheter sammanföll och resultatet blev att jag började läsa en liten bok om meditation, vissa tankar planterades in, sannolikheten för att MOTA-BORT-TANKEN skulle kicka in ökade. Jag började åka på retreater. Ännu mer input. Ännu högre sannolikhet att MOTA-BORT-TANKEN skulle kicka in.

Men sedan har jag träffat folk som säger. Jo då, det var en period för några år sedan då jag höll på med meditation. Men jag har lagt av. Och nu är jag en av dom. Nej, inte riktigt. Jag kan få lust ibland. Jag är en periodare. Jag tycker om att meditera. Men vad styr det här. Är det brist på tåladom som får folk att sluta meditera. Eller tvivlar dom på att dom någonsin kommer få lön för mödan. Eller känner dom inte att effekten under dagen är tillräcklig. Alltså, det finns tusen skäl till att folk slutar meditera. Det finns också tusen skäl till att folk fortsätter meditera.
Tusen tankar. Hur väljer vi dom? Eller poppar dom bara upp?
Vi vill ha kontroll!
Eller hur?
Keep dreaming!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

UA-3343870-1