torsdag, september 04, 2008

Nuet är en myt

"There is no now, there is only the intersection of past and future, both of which possess the curious charm of not existing". (Jed McKenna)

Det är ju faktiskt sant. Det där fattade man ju när man var barn och gick i skolan - att nuet inte finns alltså. Varför håller vi då på och ältar detta med att "försöka" leva här och NU?
Jodå, jag fattar att det är skillnad på att på det som hände för en sekund sedan och det som hända för 5 år sedan. Men skillnaden är ändå minimal. Både en sekund och fem år är förflutet. Vår uppmärksamhet kan inte kan visserligen ta in sinnesintryck utan att dom först tolkas men dessa sinnesintryck är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli intressanta. Att säga att vi kan lära oss att ta in verkligheten som den är, utan förvrängning tror jag inte på. För det gör vi ju redan. Allt som vi blir medvetna om MÅSTE först tolkas. Vi kan inte bli medvetna om något som inte tolkats först. Vi kan bara bli medvetna om det förflutna. Vi kan aldrig bli medvetna om nuet. Det är så lätt att tro att det är möjligt. Och det låter så bra. Lev i Nuet. Men det är tyvärr bara sagor.
Jodå, jag har levt i nuet också. Jag har sagt till mig själv, oj vilken vacker dag, vad vinden smeker min kind, vad fåglarna sjunger fint, vad gruset knastrar under mina skor, vad levande jag känner mig. Det där känns fantastiskt. Av flera anledningar.
För det första. Jag känner mig duktig. Ger mig själv en klapp på axeln. Sådär ja, du är inte som dom andra som går omkring och lever i det förflutna eller i fantasier i framtiden, du bemästrar nu den ädla konsten att leva här och NU. Bara det kan ju få oss att känna oss fantastiska, fantastiskt duktiga.
För det andra är det en väldigt fin saga. Det där med nuet. Nuet som inte finns. Det låter himla bra helt enkelt. Jamen självklart skall vi ta vara på nuet, utbrister vi entusiastiskt. Nuet är ju det enda vi har. Eller hur? Visst är det så? Jag inser nu att det bara är sagor. Vi har inte nuet. Har aldrig haft det och kommer aldrig få det.
VILKET I SIG SJÄLV är en helt otroligt häftig insikt. Jag menar. Det trevliga med sagan om Nuet är när man får klart för sig att framtiden och det förflutna egentligen inte existerar. Det är bara tankar. Och det är en trevlig insikt med betoning på trevlig därför att det då blir så himla bra att kunna leva i nuet. För nuet är ju ALLT som existerar. Men när man går vidare och ser att det enda som existerar inte heller existerar då börjar det brännas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

UA-3343870-1