söndag, november 21, 2010

Folkmord

Filmkväll
Shooting Dogs.
Om folkmordet i Rwanda.

Jag grät så att jag skakade.
Nu har en stor tystnad tagit över här. Det finns tillfällen när ord kommer. Och det finns tillfällen när inga ord kommer.
Några ord försökte ställa sig i rad och bilda en mening. Men dom lyckades inte. Och det är ok. Det får vara alldeles stilla nu.

16 kommentarer:

 1. Ibland kan det kännas som om hela Världens smärta kanaliseras genom en själv. Som Jesus som tog på sig världens synder. Att hela världen är att hela sig själv. Vackert men smärtsamt.

  SvaraRadera
 2. I filmen frågar en ung lärare - i den skola som får bilda flyktingläger för Tutsier - sin äldre kollega om det finns en ventil som öppnas när smärtan blir för stark. Den äldre kollegan, som är katolsk präst, säger att han inte vet.

  Prästens öde är så vackert. Vid en vägspärr möter han en före detta elev, som är hutu och nu gått med i den milis som med macheter slaktar varenda tutsier dom kommer över. Prästen står och ser sin gamla elev i ögonen. Eleven säger, du skall dö, din jävla tutsie-älskare. Prästen säger, - vet du, när jag nu ser dig i ögonen kan jag inte känna annat än kärlek. Varpå eleven skjuter honom till döds.
  Jag använder ordet vackert. Jag vet inte riktigt varför. Men jag hittar inget bättre ord. Det är som att smärtan, när den blir för stark, öppnar hjärtat. Kanske var detta vad som hände prästen. Förlåt min tolkning och mitt försök till förklaring.

  SvaraRadera
 3. Björn. En vacker tolkning och en vacker förklaring. Tack. Den prästen var kärlek.

  SvaraRadera
 4. Eva!
  Jag tycker mig ha känt hur det kan gå på två sätt när smärtan ökar. Det ena är att jag håller hårt, krampar, ytandas eller håller andan. Det andra är att allt brister och kärleken strömmar fritt.
  Men det märkliga är att jag alltid varit densamma, oavsett vad som hänt. Does that make sense?

  SvaraRadera
 5. Absolut. It make sense på alla sätt och vis. Känner ju igen det väldigt väl.

  SvaraRadera
 6. Inga ord kan uttrycka det som skedde i Rwanda. Och detta kan hända igen, när som helst, var som helst. Det hände i Tyskland, i Bosnien.
  Jag såg Himmel Över Berlin, som sändes på tvåan nyligen. Den filmen borde man kanske se efter den du såg.

  SvaraRadera
 7. Synd att jag missade att de sände "Himmel över Berlin". Såg den för många år sedan och har burit med mig den i hjärtat sedan dess. Nu minns jag knappt något av den längre, bara att den verkligen berörde mig då. Mycket vacker, vill jag minnas.

  SvaraRadera
 8. Har en barnmördande afrikansk guerillasoldat buddhanatur?

  SvaraRadera
 9. Perra och M!
  Jag vill se Himmel över Berlin!

  SvaraRadera
 10. Anonym!
  Jag vet inte vad som är vitsen med att säga att han har det. Skulle han bli hjälpt av att få höra att han har/är buddhanatur? Skulle barnen han mördat eller skall mörda bli hjälpta av det?
  Kanske. jag vet inte.
  Vad tror du själv?

  SvaraRadera
 11. Underbar film. Jag ska skaffa DVD:n och när jag ändå är igång lägger jag till:
  Innan Regnet Faller
  Sånger Från Andra Våningen

  SvaraRadera
 12. Perra!
  Har du sett Tarkovskys Stalker?

  SvaraRadera
 13. Stalker har jag sett för väldigt många år sedan! En kanonfilm till, som jag gärna ser om! Det var mycket droppande vatten minns jag... :-)

  SvaraRadera
 14. Perra!
  Hahaha, jaa, mycket droppande är det i Stalker. Men det är den här Zonen som allt handlar om. Dessutom finns en del kristen symbolik. På det hela taget en spännande film. Jag tror jag skall se om den snart.

  SvaraRadera

UA-3343870-1